Karlstad byr på herlige sykkelturer

Karlstad ligger ved Väneren i Värmland län. Med utgangspunkt Karlstad kan du velge mange ruter både på asfalt, grus og terreng. Karlstad har også et godt utbygget sykkelnett ut fra byen.

Det var Klarälvsbanen som i utgangspunktet hadde fanget min interesse. Klarälvsbanen er en 90 km lang nedlagt jernbane som går fra Karlstad til Hagfors. Strekningen er kanskje litt i lengste laget dersom en skal sykle tur/retur på en dag, men siden idéen bak HuB-Biking er turer ut fra et «nav», kan man dele opp etappene.

Vi – to par med felles sykkelinteresse, ville også utforske områdene utenfor Klarälvsbanan. Konklusjonen etter tre dager med sykling var klar; Det Värmlandske landskapet byr på idylliske naturopplevelser selv om en sykler på asfalt.

Turforslag syd for Karlstad

Vår «base» var BEST WESTERN Gustaf Fröding som ligger nord for sentrum. Vår første tur ble derfor å utforske Karlstad fra sykkelsetet i tillegg til en rundtur på Hammarön.

Fra BEST WESTERN Gustaf Fröding (Höjdgatan 3) er det kort vei til Klarälvsbanan trasé. Ved å følge denne sydover mot sentrum, kommer en snart inn på flere sykkelruter. Vi fulgte sykkelrute merket «Centrum». Turen går på gang-/sykkelstier gjennom småbebyggelse i utkanten, blokker nær sentrum og fram til Stora Torget hvor minnesmerket fra Karlstadforhandlingene i 1905 mellom Sverige og Norge angående Norges selvstendighet.

Minnesmerke Karlstadforhandlingene. Foto: Steinar Grøtterød

Fra Stora Torget fulgte vi en rute mot Marieberg og Sommaro. Turen går gjennom parker, idrettsanlegg og bebyggelse på gode sykkelstier. Vi ender opp i Skoghall og fortsetter videre på Hovlandavägen til Torp. Fra Torp fulgte vi Kilenevägen nordover til Lövnäsleden. Her syklet vi litt feil og måtte krysse 236 «uregelmentært». Da vi kom inn på Nolgårdsvägen startet merkingen for Klarälvsbanan. Nå var det bare å følge skiltingen for Klarälvsbanen tilbake til hotellet.

Jeg vil anbefale at en forsøker å lage en rute på forhånd, overføre den til GPS’n eller telefonen, alternativt er kartet til Klarälvsbanen (PDF 1,7 Mb) eller Cycelkartan 24 Södra Värmland utgitt av cykelkartan.se.

Du kan laste ned vår tur på

Klarälvsbanen til Deje

Værmeldingen var ikke av de beste denne vårdagen i mai. Vi var derfor litt usikre på hvor langt nordover vi skulle sykle på Klarälvsbanen. Dessuten ville vi forsøke å finne en rundtur.

Løsningen ble å sykle til Deje – en strekning på ca 30 km fra Karlstad. Returnere ned til Forshaga og sykle gjennom Rudskogen retning Skåre, deretter følge Klaraälvens vestbredde tilbake til Karlstad.

Klarälvsbanen er lettsyklet – det er eventuelt vinden som kan skape litt problemer. Langs banen er det satt opp rasteplasser og informasjonsskilt. Banen ble bygd på slutten av 1800-tallet. Totalt var banen på 180 km og smalsporet. Den ble brukt til å transportere gods til industrien langs banen. I begynnelsen var det i hovedsak jernverk, senere papirindustri. Hovedårsaken til industrien var kraftproduksjon som var mulig grunnet Klarälven.

Deje er litt «typisk» for området; en nedlagt papirfabrikk med store piper og en kraftstasjon. Vi tok en kaffepause på torget før vi snudde og syklet tilbake til Forshaga.

Som nevnt hadde vi et ønske om å lage en rundtur samtidig som vi ikke ønsket å sykle på trafikkerte veier. Alternativet til å ta Karlstadvägen fra Forshaga retning Karlstad var å ta grusveien som går gjennom Rudskogen. Fra sydenden av broen over elven følger du Rudskogvägen fram til Karlstadvägen.

Ved Älvsborg er det eneste mulighet til å krysse elven. På vestbredden av Klarälven er det en perfekt sykkelsti hele veien til Karlstad sentrum. Du passerer Råtorp før du igjen krysser elven og er tilbake i sentrum av Karlstad.

GPS spor for turen:

Alstern rundt

Vi hadde en ettermiddag til rådighet etter litt shopping i Karlstad og valgte en tur som gikk rundt Alstern.

Fra vårt hotel syklet vi sydover til Klarälvsbanan start. Derfra tar en Sverigeleden østover. Sverigeleden var til tider dårlig merket, noe som resulterte i litt feilsykling for vår del.

Alsters Herrgård hvor Gustav Fröding ble født i 22. august 1860 er en severdighet (som vi dessverre ikke rakk denne gangen). Den ligger litt syd for E18 ved munningen av Alsterelven.

Du tar av fra Gustav Frödings Gata ved skilt til Alstern kirke. Her er det litt mer kupert enn langs den nedlagte jernbanen, men fortsatt må dette få betegnelsen en lett tur.

Alstern kirke er verdt en stopp. Dette er en tømmerkirke fra slutten av 1600-tallet, noe en klart ser på fasaden.

Alsters kirke. Foto: Steinar Grøtterød

Kort etter kirken kommer du inn på vei 63 som du krysser. Ved butikken på Vallargårdet følger du Diamantvägen til du kommer inn på Klarälvsbanan.

Været denne dagen var utmerket og vi bestemte oss for å utnytte medvinden til en raskt tur til Forshaga. Dermed ble det tur/retur Forshaga før vi fulgte Klarälvsbanan tilbake til hotellet.

GPS spor for vår tur rundt Alstern:

Anbefalt Kart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.