HUB Biking – en enklere form for sykkelferie

Hub-biking, eller ”navsykling” på norsk, innebærer å foreta korte eller lengre dagsturer med start og avslutning samme sted. Dette er også kjent som base- eller destinasjonssykling.

Den store fordelen med denne formen for formen for sykling er at den krever lite logistikk, transport eller bagasje. Med en sykkel, en GPS eller kart og en matpakke, kommer man langt. Med utgangspunkt i for eksempel en hytte, campingplass eller hotell kan man legge ut på diverse dagsturer, og være ganske fleksibel i forhold til hvor man skal.

Navsykling er ekstra artig fordi det gjør at man i løpet av en langhelg, for ikke å si en ferie-uke, kan foreta nye turer hver dag og bli ganske godt kjent i et område i løpet av kort tid. En annen fordel er at en familie, eller gruppe, kan dele seg og foreta og ta forskjellige turer etter form og ønsker, og likevel møtes til middag og samvær om kvelden.

Navsykling med turer i forskjellige retninger er mulig fra svært mange steder i Norge. Men tur/feriesyklister har ønsker som begrenser antall aktuelle og attraktive steder. Følgende elementer er viktige for denne gruppa når de ser etter turer:

  • lite biltrafikk ikke altfor mye stigning/bakker
  • god variasjon i turmuligheter (lengde/vanskelighetsgrad)
  • severdig/interessant natur/kultur

Men et godt tur-Nav bør ha mer en dette, i form av et minimum med servicetilbud og andre aktiviteter. Overnatting, matbutikk og sportsbutikk, gjerne med eget verksted, gjør ting en del enklere. Det kan også praktisk å ha mulighet til å ta buss/ tog et lite stykke fra Navet, for så å sykle hjem igjen samme dag. Naturlige turmål i passende avstand, som kafeer/setre med servering, strender/badeplasser, utsiktpunkter eller trivelige rasteplasser, vil gjøre et Nav ekstra attraktivt.