Langs Ecovia og N125 ut fra Tavira

The Ecovias are infrastructures that have been specially created to be used by bicycles. They are the result of a developmental model that is wanted for the Algarve, in response to the growing level of environmental, social, and cultural pressures by resident and visiting populations. These have lead to the search for new mobility solutions that contribute to the adoption of a model, which makes the development of the region more sustainable.

Kart over Ecovia. Kilde: http://www.ecoviasalgarve.org/

Dette høres jo fint ut, men dessverre er det ikke alltid enkelt å finne Ecovia. Lykken er derfor «stor» når du finner Ecovia’s informasjonstavler.

Algarvekysten er et fantastisk feriested også for syklister. Vi hadde utgangspunkt Tavira og hadde leid sykler fra East Algarve Bike Hire. Syklene vi fikk var tilpasset vårt formål (både transport til byen og stranda i tillegg til sykkelturer), i tillegg til å være godt overhalt før vi fikk de. Mike i East Algarve Bike Hire har gratis tilbringertjeneste av syklene og det er bare å bytte sykkel dersom du ikke er fornøyd.

Gode kart over Ecovia er vanskelig å finne. Jeg fikk noen tips av Mike, men forsto mer av merkinga etter en samtale med noen engelske syklister.

Hvordan følge Ecovia

Når du finner en infotavle kan du skaffe deg en liten oversikt over retningene. Men det er lett å miste «stien» dersom du ikke følger disse rådene:

 • Let etter gul markering (piler) på asfalten, lyktestolper
 • Følg blåmerkete sykkelskilt om disse finnes i et kryss. Kjør rett fram om det ikke er skilt.
 • Noen steder har sykkelsymbol markert i asfalten og en blå linje. Markeringen er ofte slitt og vanskelig å se
 • Du er på rett vei når du ser gule stolper med Ecovia symbol

Turer ut fra Tavira

Sykkelturer i over 35 grader er ikke hverdagskost for undertegnede. Det ble derfor forholdsvis korte turer med en tidlig start. Turen bør være avsluttet før 2-tiden.

En kan fint kombinere en tur på Ecovia med retur langs N125. N125 er tildels mye trafikkert i høysessongen (juli og august), men har en bred vegskulder som gjør at sykling kan foretas relativt sikkert. N125 benyttes mye av syklister til trening.

Et annet returalternativ kan være å ta toget «hjem». Det er gratis å ta med sykler på toget. Billettprisen for voksne er noen få euro.

Det er aldri vanskelig å skaffe seg drikke siden både Ecovia og N125 går gjennom landsbyer. Veidekke på N125 er asfalt, på Ecovia er det ofte grus og gammel asfalt.

 

Det er flere strender hvor du kan ta deg et bad, alternativt ta en kort båttur til øyene utenfor kysten.

Tavira – Manta Rota (Altura)

Du finner enklest startpunkt for Ecovia utenfor det store kjøpesenteret i Tavira ved rundkjøringen inn til parkeringen.

Her sykla vi N125 til Manta Rota og fulgte Ecovia tilbake til Tavira. Totalt ble det litt over 40 km.

GPS spor: http://connect.garmin.com/activity/342870037.

Tavira – Olhâo

Turen på N125 er fantastisk selv om det er trafikk. Distansen på ca 25 km går greit på en bred vegskulder. Markedet i Olhâo er verdt et besøk.

Ecovia er vanskelig å finne før du nærmer deg Fuseta. Fra Luz de Tavira er Ecovia godt merket. Tar du turen på Ecovia fra Evira finner du et godt startpunkt ved sykehuset.

Oppsummering

Ecovia skal sykles og «trackes» av undertegnede, men ikke i perioden juli – august. Planen er å ta fly ned til Faro – kanskje med egen sykkel og sykle Ecovia mer systematisk.

Med Tavira som utgangspunkt vil en kunne dekke store deler av ruten med kombinasjonen retur på tog eller N125.

2 thoughts on “Ecovia på Algarvekysten

 1. Hei, det er nå kommet en bru over bekken mellom Olhao og Fuzeta der man tidligere måtte snike seg over jernbanebruen.
  Jeg har også fra toget mellom Faro og Olhao sett at de holder på med sykkelveg på sjøsiden av togsporet men vet ikke om denne er helt ferdig.I så fall vil man slippe å sykle på N125 på denne strekningen.
  Hilsen ivrig syklist

  1. Hei Eva,
   Stor takk for at du tok deg tid til å informere om nye løsninger. Hold oss gjerne oppdatert dersom du finner nye veier/stier som er sykkelvennlige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.