Skjærgårdsflørt

Det er fult mulig å sykle fra Vänersborg via Uddevalla til skjærgården (Uddevalla cykelled), men vi valgte å kjøre bil til Högås kirke og starte turen derfra.

Kart: RideWithGPS.com

Högås kirke ligger langs Uddevalla cykelled. Du kommer dit med bil ved å kjøre väg 161 retning Lysekil, ta av på väg 160 skiltet Fiskebäckskil. Gode parkeringsmuligheter.

Vi hadde valgt en rundtur som gikk på Bokenäs og Orust. Her er det et nett av sykkelruter – dessverre ikke så godt merket som en kunne ønsket. Det anbefales derfor å kjøpe Cykelkart nr 17: Södra Bohuslän.

På turen til Fiskebäckskil valgte vi å sykle ned til Eriksberg – et meget idyllisk sted i Borgile fjorden. Sykkelruten går på lite trafikkerte veier (asfalt) og i delvis kupert terreng. Fra Eriksberg sykler du videre retning Bokenäs, deretter retning Fiskebäckskil (Uddevalla Cykelled).

Ved Eriksberg. Foto: Steinar Grøtterød

Fiskebäckskil er vel verdt et stopp. Som navnet tilsier, er det en liten fiskelansdsby som nå er mer preget av sommerturisme. Her er det små brolagte smug med hus tett i tett. Du kan ta ferje over til Lysekil og fortsette sykkelturen derfra (Nordsjöleden).

Etter en lunchpause i Fiskebäckskil syklet vi tilbake til Dragsmark. Du følger skilting til Dragsmark kirke og klosterruiner. For å komme deg over på Flatön må du benytte kabelferje. Ferjen er gratis og går hvert 20 minutt.

Strekning Flatön-Malö er en drøm å sykle. Varierende terreng på asfaltveier, herlige viker og strender og noen campingplasser hvor en kan stopp for en is.

Ved Malö er det på ny en gratis kabelferje, avgang hvert 20 minutt på dagtid.

Ved Morlanda kommer du inn på Orust cykelled. Vi fulgte ruten i retning Henån – et tettsted med butikker og yrende liv om sommeren.

Fra Henån går Orust cykelled inn i landet. Vi fant dessverre ikke avstikkeren og fulgte derfor väg 160. Väg 160 er om sommeren godt trafikkert og det var ingen fornøyelse å sykle langs veikanten. Ved Sobben er det merket sykkelvei til Uddevalla og Lysekil (väg 160 er fra dette punkt forbudt for syklende).

Nå kom vi inn på roligere veier. Her går ruten langs sjøkanten i varierende terreng. På broen over Sundsandvik er det gang-/sykkelfelt. Deretter noen få kilometer langs veikanten på väg 160 tilbake til Högås kirke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.