Bruk minst en hel dag, vær turist, ta for deg severdighetene! Alt kan nåes på sykkel! Ole Jakob
Marstrand. Foto: Elmar Knipp
Faktaboks
Bohuslän forbindes vel ikke med sykling, heller seiling og andre aktiviteter ved sjøen. Men dette er et distrikt med mange idyller, god tilrettelegging for forurensingsfrie tohjulinger og lett terreng. Sommersesongen er kort og hektisk, så vår og høst er roligere på veiene og hos overnattingsbedriftene. Distriktet er kjent for bygging av fritidsbåter, så et verftsbesøk er fullt mulig. Og det er mangt å se underveis som ikke er tatt med her. Les deg opp! Søk på nettet!

Jeg tok utgangspunkt i St. Jörgens Hotel fem kilometer nord for Göteborg. Greit og ganske rimelig. Fra sentrum og dit er det «plankekjøring». Sykkelstier tar deg fra Gamlebyen innenfor kanalen og over broen nordover. Følg skiltene til Backa. Følg Backavägen til Lillhagsvägen og ta denne til venstre ca. 2 km.

Herfra til Marstrand er det idyllisk med det riktige veivalget nord- og vestover. Hold deg på Lillhagsvägen. Denne skifter navn til Lerbäcksvägen etter et par km. gjennom spredt bebyggelse, litt skog og dyrket mark. Rett etter golfbanen er passert, skifter veien igjen navn til Svensbyvägen. Hold denne gjennom neste kryss, og i T-krysset ved kirkegården tar du en liten stump til venstre, du er på Konghällevägen. Ta denne til høyre nordover. Når denne deler seg etter ca 700 m, hold venstre over jernbanebroen. Så er det «raka vägen» til fergeleiet ved Nordre älv, det nordlige utløpet av Göta älv. Avganger sånn omtrent hvert 20.- 30.min. Hva det koster, vet jeg ikke, for ingen tok betaling!

Videosnutt av fergeturen:

Så bærer det rett fram uten opphold gjennom Bohuslänsk kystlandskap med småskog, torp, strender og myrer med takrør. Lyckevägen heter den, betegnende nok, og disse 12-13 kilometerne er verd hele turen! Mysigt, heter det vel! Her kan leses litt historie på forhånd, for dette er landskap med mye menneskelig aktivitet gjennom tidene.

Så kommer T-krysset der du treffer RV 168. Til venstre, og det er en mil i motvind (som oftest!) til Marstrand. Barskt og karrig kystlandskap med veien på broer og fyllinger i sjøen. Marstrand er et seilermekka og syder av aktivitet om sommeren.

Fra Marstrand på RV 168 til Kungälv (20.000 innb. og kommunesentrum) er det ca. 2,5 mil med variert landskap med skog og dyrket mark, vesentlig. Ofte trivelig medvind!

Ingen sykkelsti før du er et par km utenfor Kungälv, da bærer det gjennom boligstrøk fram til broen over E6. Derfra finner du gågaten øst i byen bortenfor buss-stasjonen nedover Uddevallavägen til rundkjøringen. I gågaten finnes 2-3 bra spisesteder, en del butikker (sjokoladespesialist for slikkmunner) og en meget brun pub. Der gågaten slutter og veien deler seg, tar du til høyre hvis du fortsatt er søtsjuk. Ned bakken og du ser Göteborg Kexfabrik med fabrikkutsalg. Her får du fylt bæreposen for en hundrings!

Tar du til venstre, befinner du deg i byens gamle, pietistisk og stilriktig restaurerte del med trehus fra 17- og 1800-tallet. En meget bra italiensk restaurant finner du ved det gamle torget, og hotellet Fars Hatt (oppkalt etter tårnet på festningen tvers over elva) ligger idyllisk i vannkanten med fortøyning for fritidsbåter på verandaen i spisesalen! Litt slitt, men svært hyggelig betjening og god mat!

Videre tar du veien sydover forbi Bohus fästning, over broen, forbi vandrerhjemmet til rundkjøringen, rett fram over denne og finner Ellesbovägen på høyre hånd etter 200m. Du er nå på gamle E6 som går parallelt med den nye gjennom strøk med mye småindustri. Følg denne en mil omtrent til Kärra og krysset med veien til Tolsered. Rett fram inn på Kärravägen ca. 200m, så til høyre parallelt med E6 ca. 700m til rundkjøring og til høyre i denne. Et detaljert kart (eller utskrift av slikt) er lurt å ta fram nå, for her finnes mange småveier!

Nå har du valget mellom å ta til venstre etter 100m og følge Tagenevägen, eller følge Gamle Bøneredsvägen rett fram. Jeg anbefaler det siste, mindre trafikk og færre veikryss. Etter 2 km her kommer Lerbäcksvägen i neste T-kryss, ta venstre og St. Jørgens Hotel er 3 km nede i veien. Snaue 7 mil er unnagjort!

Bare for å innrømme: Jeg bruker googlemaps, gode papirkart og GPS på telefonen når jeg er ute på slike turer. Og planleggingen er nesten like morsom som selve turen! Og nesten like tidkrevende!

Nyttige tips

Alt kan nåes på sykkel! Denne lenken er svært bra med masse info, muligheter, nedlasting av sykkelapps osv.

Foto: Ole Jakob Håkonsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.