Sjusjøen ved Lillehammer

I tursykkelsammenheng er det en rekke rundturer å foreta herfra, med distanser fra åtte kilometer (Sjusjøen rundt), og opp til mange mil innover Øyerfjellet for dem som ønsker det. Noe av det fine med terrenget her oppe er de forholdsvis rolige fjellformasjonene, som gir overveiende lett sykling. Dermed er det mulig også for barn og mer tilfeldige syklister å få prøve fin fjellsykling.

Et konkret mål for turen øker gjerne motivasjonen, og turer fra Sjusjøen kan gjerne kombineres med korte fotturer opp til flere lokale topper på rundt tusen meters høyde, for eksempel Natrudstilen, Snørvillen eller Nevelfjell. Utsikten herfra er langt bedre enn høyden skulle tilsi.

Fra Sjusjøen. Foto: Øyvind Wold

Lette turer

En naturlig runde å begynne med går rundt selve Sjusjøen. Her finner man en lett blanding av asfalt, grusvei og kjerrevei. Det mest spesielle med denne runden er at lange myrstrekk på østsiden sykles på brede og fine bordganger, nesten like fine som stuegulv. Husk at denne turen også brukes av mange fotgjengere, så vis hensyn. En kilometer av turen går uten fortau langs asfaltert bilvei, men mesteparten av turen er bilfri.

En noe lengre runde som er mye brukt, går via Nordseter, Nevelvann, Mellsjøen og Kroksjøen, på en blanding av asfalt og grus. Det er merkbar stigning nordover fra Nordseter, ellers lettsyklet, turen er 22 km. Høyeste punkt er 980 meter, ved Storåsen, herfra lang nedkjøring til Sjusjøen.

SykkelStien.info har et turforslag fra Nordseter til Hornsjø med GPS spor.

Om man har lyst på en prøvesmak på Birkebeinerritt-traseen, er det fra Storåsen veldig lett sykling nord-østover mot Kroksjøen og Storstilen.

Lett sykling med nesten bare nedoverbakker, er det også på riksveien til Lillehammer. På grunn av biltrafikken er dette imidlertid ikke en spesielt hyggelig trase.

Middels krevende

En rundtur på snaue tre mil, med til dels svært lite biltrafikk, går på sørsiden av Natrudstilen (inkluderer et strekk med dårlig grusvei her), og følger blindveien i lange slake motbakker nordover og oppover mot Gjestebodåsen. Over Gjestebodåsen går turen noen få kilometer på en artig gresskledd kjerrevei, forbi den spesielle «Ludden-hytta». Her du bør ta en stopp, se deg rundt0 og lese litt om livet til originalen Ludvig «Ludden», Olestadengen som bodde her mesteparten av sitt liv. Lett sykling over Storåsen på returen til Sjusjøen.

En herlig fem-milstur som gir et bra overblikk over Sjusjøen og Øyerfjell går via følgende steder; Nordseter, Nevelvann, Hornsjø, Åstbua, Åstbrua, Storstilen, Kroksjø og tilbake til Sjusjøen. Store deler av turen går på småkupert men ganske rask grusvei, men man møter også den beryktede «Rosinbakken» (1200 meter)på vei opp fra Åstdalen. Serveringsmuligheter (og badebasseng!) på Hornsjø.

Godt tilrettelagt for syklister. Foto: Øyvind Wold

Noe krevende sykling

Har du terrengsykkel og eventyrlyst bør du prøve stiene rundt Sjusjøen, for eksempel inn Leindalen, eller opp mot Mostefjell og Sollifjell. Noe er steinete og bratt, men mye kan sykles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.