Viking Askim har vært en industribastion sammen med Glava som fortsatt er hjørnestenen i kommunen. Askim Frukt og Bærpresseri får hver høst blant annet produkter fra privates hager, og leverer de legendariske pro-duktene til den norske bord.
Sentrum er delt av jernbanen med yrende foretningsliv også på den andre siden med optiker, fotograf i Studio CB, Dahlsgren design, og en hyggelig kafe Lille Central. Ellers et godt utviklet sentrum som sammen med storsentret på den andre siden av jernbanen. Askim har med dette et rikt og godt tilbud til innbyggerne. Østfoldbadet og Kulturhuset er ofte frekventert av mange tilreisende utenfor kommunen.
Noe av det som kjennetegner Askim er at det er et meget godt utbygget nett av gang og sykkelstier. Innbyggerne er veldig flinke til å bruke dette nettet av små stier og ikke minst de gamle linnene som går fra sentrum til kraftstasjonene Solbergfoss, Vamma og Kykkelsrud. Disse tre kraftstasjonene danner symbolet i Askims byvåpen.
Friluftslivet nytes i Askim og spesielt er Skansehytta vårt friluftsvaremerke som er åpent i søndager for allmenheten. Her er det mange turstier som nok fordrer en del trening før man mestrer med terrengsykkel, men ellers kan man sykle mange av de gruslagte veier.
Skolenettet er særdeles godt utviklet i Askim med hele 6 barneskoler og i dag to ungdomskoler. De fleste skolebarn har gode og trygge gang og sykkelstier til og fra skoler og idrettsanlegg.
Her er et knippe turer med utgangspunkt Askim
Kykkelsrud kraftstasjon via gammel oldtidsvei
- Distanse: 13 km
- Dekke: Grus og asfalt
- GPS sporet fra SykkelStien.info.
Fra Sekkelsten via Korsgård og Bergerkrysset går turen ned til sentrum og opp til Kirken. Rett før kapellet tar du inn i Prestegårdsskogen og lysløypa del1. Den går ned og krysser gml. Kirkevei og videre inn i skogen på andre siden. Et lite stykke inn her på fin tørr og fast underlag krysser vi en vei. Denne veien Prestegårdsveien på kartet, men kommunen har valgt å kalle den Kirkegårdsveien. Dette kan være et viktig kryss for mange for rett frem her og om du holder venstre så kommer du til en mye brukt lavvo.
Her er det grillplass og mange muligheter. Derfra er det bratt og vanskelig med sykkel og særlig om det er bløtt i stien, men det er stisykling med tanke på at du enkelte steder bør ha vært i skogen med sykkel før. Vel tilbake til dette krysset igjen, jeg valgte denne veien ned hardt venstre og syklet paralelt med lysløypa til vi var omtrent på samme nivå før jeg tok av til høyre og inn i skogen igjen og syklet lysløpa (kort) tilbake.
Det som er interessant er om denne Prestegårdsveien som opprinnelig stopper ved hus nummer 80 med en grind. Her står det er skilt som forteller at folk og fe har ferdes langs denne veien mellom øvre Askim og mølla i Kykkelsrud, samt at gårdsfolket fra Langnes brukte denne som vei til Kirken på søndagene. Jeg skal finne ut om denne er farbar på sykkel. Ellers var det veldig bløtt i resten av lysløypa og det tar på å sykle i slike stier.
Til Mysen og Momarken
- Distanse: 28 km
- Dekke: Mest asfalt
- GPS spor kan lastes ned fra SykkelStien.info
Det er flatt tereng med endel utforkjøringer til Eidsberg Kirke og fungerer fint som oppvarming til man tar fatt på de neste kilometerene med jevn til voldsom og lang stigning opp til Folkenborg museum. Her ligger Eidsberg flotte Museum med mye gammel historie og en av de største gårdene Narvestad på baksiden av Folkenborg Museum museet på venstre side. Narvestad har forøvrig igjennom mange år vært en iherdig samler av gamle gjenstander. Nå kommer det et relativt fint stykke ned mot Mysenelva hvor vi får presset litt melkesyre ut av beina.
Denne turen går langs Rakkestadveien via Edsberg flotte stenkirke og derfra inn til Mysen by.
Vi krysser jernbanen ved Mysen stasjon og opp Vandugbakken, skjønt jeg hadde endel av Folkeborgveien fortsatt i beina så jeg valgte en litt roligere bakke parallet med Vandugbakken hvor man får litt hvile innnimellom. Det gikk ikke bedre enn at jeg måtte kaste inn håndkledet og ta en pause ved Mysebu før jeg tok fatt på de siste 11 km hjem fra Momarken travbane til utgangspunktet.
Rundtur til Tosebygda
- Distanse: 21 km
- Dekke: Mest asfalt
- GPS spor kan lastes ned fra SykkelStien.info.
Turen starter i Triangelveien i Askim og går opp til Sekkelstenkrysset. Derfra over Tømmeråsveien til Korsgårkrysset hvor vi finner en av Askims største barneskoler.
Herfra tar vi til høyre og opp til rideskolen og frem til krysset hvor man enten reiser til Slitu i Eidsberg (Vibeke Skofterud hjemsted) til Tosebygda eller rett frem mot Trøgstad kommune.
Jeg valgte denne gangen rett frem Øiestadveien og videre inn Eikebergveien. De to sistnevnte er fine smale grusveier helt frem til Tosebygdveien igjen. Denne gangen valgte jeg å kjøre Tosebygdveien tilbake til krysset jeg kom fra for så å ta fatt på de 6 km tilbake til Askim og Triangelveien.
Området er stille og rolig flere turgåere og syklister enn biler og spesielt Øiestadveien og Ekebergveien.