Sykkelturer i Vågå og omegn

Herfra finnes det en rekke fine sykkelmuligheter som tar deg forbi velholdte gamle lafta-tun, rundt store fjellsjøer, inn i stille blind-daler, eller til betjente overnattingshytter i Jotunheimen. Ønsker du en virkelig utfordring kan du bryne deg på den 12 kilometer lange seige motbakken fra Vågå sentrum opp til fjelltoppen Blåhø (1618 moh), en av landets høyest beliggende veier. Toppen ligger ganske alene og gir et formidabelt rundskue til tre nasjonalparker.

Flere av turene kan ha tettstedet Vågå som utgangspunkt, mens mange vil foretrekke å bruke buss eller bil for å transportere sykkelen opp til utgangspunktet for de høyereliggende turene. Det går busser fra Vågå blant annet opp bakkene mot Randsverk/Gjendesheim, Sjårdalen, Nordherad og Skogbygde/Finndalen (bestillingsrute). For detaljer se Opplandstrafikk.

Ser man bort fra Europavei 15 mot Lom og Otta, og fylkesvei 51 over Valdresflya, har veiene rundt Vågå stort sett lite biltrafikk, flere har såpass lite trafikk at de egner seg for å sykle med barn. Flere av turene går på blindveier, noe som er med på å gjøre dem tilnærmet bilfrie.

Her følger kort oversikt over noen av de mest aktuelle sykkelturene, beskrevet etter stigende vanskelighetsgrad.

Anbefalte kart for området:

 • Vågå 1:50.000 (Nordeca)
 • Jotunheimen turkart 1:100 000 (Cappelendamm forlag)

Veodalen:

 • Grønbua – Glitterheim, t/r,
 • Distanse: 16 km.
 • Lett sykkeltur

En svært enkel sykkeltur som tar deg rett inn i Jotunheimen og til den betjente og store DNT-hytta Glitterheim. Glitterheim er et veldig bra utgangspunkt for å gå på Glittertind, Norges nest høyeste fjell. Turen opp og ned dit tar omtrent seks timer å gå.

Sykkelturen inn til Glitterheim har ingen krevende bakker underveis, og veien er stengt med bom for vanlig biltrafikk. Denne fjellturen er virkelig barnevennlig og kan sykles av seks-syvåringer. Turen starter på hele tretten hundre meters høyde og stiger til litt over fjorten hundre. Underveis ser man både Glittertind og de hvasse Veotindane på over to tusen meter.

For å komme til Grønbua i Veodalen må man kjøre fem mil fra Vågå, turen går via fylkesvei 51 til Randsverk, derfra betalingsbom og grusvei opp til Grønbua.

Langs Vågåvatnet

Faktaboks
 • Vågå–Grev–Nyrnes t/r,
 • Distanse: 28 km
 • Lett sykkeltur
Den fredelige veien på nordsiden av Vågåvatnet går helt til Lom, og har enkelte småkuperte partier. En introduksjonstur til området kan være å sykle det lette partiet fra Vågå vestover til Nyrnes, på 14 kilometer. Selv om turen er lett er omgivelsene ganske dramatiske, rett opp fra veien åssiden bratt både fire og fem hundre meter, flere steder kan du likevel se gårder klore seg fast langt oppe i lia.

Ønsker du å se nærmere på disse gårdene og setrene kan du for eksempel forlenge turen ved å ta av fra Nyrnes vestover og oppover i lia mot Veslesætri, Løyfte og Liasetrin.

Finndalen

Faktaboks
 • Haugen-Sørstulen t/r
 • Distanse: 32 km
 • Lett sykkeltur
Den øde og fredelige Finndalen ligger en drøy mil nordvest for tettstedet Vågå. Det er 550 høydemeter forskjell, og de aller fleste vil nok velge å kjøre, eller ta betillingsrute-bussen for å komme opp til et Finndalen.

Vel opp ved Haugen gård er det imidlertid veldig lett sykling inn i dalen som venter. Dalen er bred og rimelig flat, elva Finna renner rolig østover. I den østre delen av elva renner den i fine slyng, og ser du etter vil du finne fin sand og bademuligheter flere steder.

Kort runde i Sjårdalen

Faktaboks
 • Vågå–Sundbrui–Dammen–Kleppe–Flatom–Stein–Sundbrui–Vågå
 • Distanse: 10 km
 • Middels krevende sykkeltur
Sjårdalen strekker seg østover fra Vågå, på sørsiden av elva Otta. Denne korte runden gir god utsikt over Ottadalen både østover og vestover, og mot den spisse toppen Skagsnebb i nord. Grunnet mer enn to hundre og femti høydemeter stigning i løpet av få kilometer, egner den seg best for syklister i normalt god form.

Om du underveis skulle ønske å forlenge turen, er ferden videre mot Lalm eller Otta (25 km) både rask og ganske lett, da den eneste motbakken av betydning er unnagjort når du har kommet opp på høyden ved Dammen.

Bakketur Nordherad rundt:

Faktaboks
 • Vågå sentrum–Sande–Stordalen–Valbjør–Kvarberg–Prestberget–Vågå
 • Distanse: 15 km
 • Middels krevende sykkeltur
Dette er turen for deg som vil ha en utsiktstur, men har lite tid. De femten kilometerne via Nordheherad, rett vest for sentrum, gir mye motbakker (350 høydemeter), men til gjengjeld får du en rekke utsiktspunkter og du sykler forbi flere flotte eldre gårder og gårdstun.

Starter du med å sykle langs vannet vestover, får du en liten oppvarming før du går løs på alle høydemeterne mot gårdene Mo og Vistdal. Når du nærmer deg Vågå igjen passerer du Jutulheimen bygdemuseum, vel verdt en stopp.

Tessesjøen rundt:

Faktaboks
 • Tessosen-Nåvårsetrin-Fuglesætrin-Grevrustbua-Silungsbekken-Åsvangsetra-Tessosen
 • Distanse: 32 km
 • Middels krevende sykkeltur
Tessesjøen rundt kan gjennomføres av alle som har prøvd terrengsykkelen sin på variert underlag. Her er god grus, dårlig grus og et sørøst-siden av vannet par kilometer på artig sti gjennom fin furuskog. Rundturen kan gjerne kombineres med besøk på Brimi Sæter, Brimi Fjellstugu, eller lek i klatreparken Brimiskogen.

Sykkelturens eneste utfordring er egentlig den lange bakken fra mot Larsbulie, på vestsiden av vannet, der man stiger drøye to hundre høydemeter. Nedover fra Fuglesetri må man følge med for å finne riktig avstikker mot Grevrustbui, det er andre vei til venstre etter Fuglesætrin. Kommer du ned til en innsjø på høyre hånd har du kjørt en halv kilometer for langt.

Atkomst Tesse; det er lite attraktivt eller trygt å sykle langs fylkesvei 51 opp de lange og bratte motbakkene fra Vågåvatnet, kjør heller bil forbi Skultbakken og følg skilt til høye mot Brimiland, parker ved Tessosen.

Bringsfjellet rundt

Faktaboks
 • Vågå-Sjårdalen-Skår-Rindedalen-Bakkesætri-Bjørnstadsætri-Moasetrin-Kleppelii-Stein-Sundbrui-Vågå
 • Distanse: 38 km
 • Krevende sykkeltur
Dette er turen for deg som vil teste formen i flott fjellterreng, rundt Bringsfjellet må du klatre ni hundre høydemetre på under fire mil. Belønningen er opplevelsen av å ferdes på lange strekk på tilnærmet bilfrie veier, og flotte utsyn til Vågås fjellverden, med sjøer, myrer og diverse topper.

Ved Sundesætri, på Bringsfjellets vestside, når du en høyde på ni hundre meter over havet. Sykler du turen i retning med klokka, får du stort sett bare nedoverbakker herfra til Vågå.

Noe som gjør turen tung er at du først må stige opp i Sjårdalen, for rett etterpå å miste høyde på med ned mot Lalmsvannet. For å slippe å sykle helt ned til Lalm, kan du gjøre en snarvei fra Granrud til Skårsroi på vei inn i rindedalen, da sparer du noen høydemeter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.