Utgangspunkt Røros

Det er også enkelt å komme seg over tregrensa og opp til herlig og lett fjellsykling. De mange nedlagte gruvene i området, med tilhørende gamle bilfrie gruveveier, anbefales syklister på jakt etter noe spesielt. Da får man oppleve både lett terrengsykling og historiske veier. Her er hundretusenvis av lass med ved og malm i sin tid trukket med hest og slede eller vogn.

Foto: Øyvind Wold

Lette turer

En svært lett tur-mulighetene går østover langs sørsiden Håelva og flere innsjøer mot Femunden. Veien er asfaltert, lite trafikkert og nesten helt flat. Vil du helt til innsjøen Femunden er distansen 32 km. Da er du inne i ekte villmark, med Femundsmarka og Flenskampen nasjonalparker rett i nærheten.

En barnevennlig tur går på nordsiden av Håelva til den gamle husmannsplassen Mølmannsdalen (7 km en vei). Turen inn dit går på lettkupert grusvei gjennom furuskog, med fine gløtt ned til elva, og kan sykles av barn fra rundt sju års alder.

Lett til middels krevende

Et fint sted å sykle for å få en oversikt over byen og landskapet rundt er nordøstover og opp til toppen Enarsvola på 885 meters høyde. Distansen er kun en halv mil en vei, og det går grusvei helt til toppen.

Gamle Storwartz gruve og Olavsgruva museum ligger på fjellet nord for Djupsjøen. På avstand kan gruvene se ut som forlatte westernbyer eller tomme spøkelseshus. Olavsgruva er besøksgruve og museum. Turen oppover fra Hittersjøen ved Fv.31 og til disse gruvene er bare fem-seks kilometer, og ikke bratt.

Terrengsyklister og litt større sykkelvante barn kan få en morsom utfordring ved å sykle tilbake via den gamle gruveveien fra Storwartz ned til Enarsvollen og fylkesveien. Da møter de omtrent tre kilometer med ganske ujevn og slitt gruvevei.

Fra Olavsgruva kan man alternativt lage en rundtur og fortsette nordover og vestover til Glåmos, og følge grusvei via Orvos og Sundet, sørover til Røros. Det blir en runde på snaue fire mil.

Middels til noe krevende

En lengre runde fra Røros får du ved å sykle rundt innsjøen Aursunden. Via Hitterdal, Brekke, Myrmoen, Glåmos og Sundet blir det åtte mil. Det er småkupert langs Fv.31, og en del litt uoversiktlige svinger på nordsiden av Aursunden, men det som gjør turene noe krevende er trafikkmengden som i perioder er langs Fv.31. Et tips for å gjøre denne turen triveligere er derfor å sykle den tidlig en lørdag eller søndag.

Andre langturforslag fra Røros er på Fv.705 nordover og over fjellet til Stugudal og Selbu (14 mil, en del stigning), eller på lite trafikkerte baksideveier sørover Østerdalen mot Alvdal (77 km, ganske lett).

Aktuell nettside: Destinasjon Røros

Foto: Øyvind Wold
Terrengsykling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.