Stugusjøen

Faktaboks
 • Stugusjøen rundt
 • Distanse: 15 km
 • Lett tur
En trivelig introduksjonstur til Stugudalen, som går på den trafikkerte og asfalterte østsiden og på grusvei den nesten bilfrie vestsiden. Underveis passerer du blant annet Stugudal kirke, den lange fine badestranda ved Rotodden, og de landskjente ridesentrene for islandshest, Patrusli og Dyrhaug.

Siden halve turen går langs Fv.705, er den mindre egnet for barn under 12 år.

Nesjødammen

Faktaboks
 • Bønsvollen-Vessingtjønna-Nesjødammen
 • Distanse: 15 km t/r
 • Lett til middels krevende tur
Tydal er en stor kraftkommune, og om du vil se hvorfor, kan du sykle fra fylkesveien opp til Nesjødammen og se på den enorme oppdemte Essandsjøen/Nesjøen. Damanlegget ble laget 1971 og førte til at de to sjøene ble til en sammenhengende sjø med et areal på hele 65 kvadratkilometer. Turen starter ved Mosjøen, tre kilometer nord for Stugusjøen, rett ved Tydal skisenter. Turen starter med en litt seig bakke som stiger 160 høydemeter og tar deg over tregrensa.

Sykling ved Skardsfjella.Foto Mattias Jansson. www.sylan.no

Nedalshytta

Faktaboks
 • Stugudal-Nedalshytta
 • Distanse 30 km tur
 • Middels krevende tur
Kanskje den fineste turen du kan gjøre i Tydal, her sykler du rett inn i fjellet med kjempeutsikt over Nesjøen og toppene i Sylane, som strekker seg over 1700 meter. Nedalshytta (780 moh.) er et naturlig mål for turen, her kan du både få servering og overnatting fra St. Hans til midten av september.

Framme ved hytta er det bare en kort spasertur opp til den nærmeste toppen Neklumpen, på 1014 meters høyde, om du vil ha enda bedre utsikt.

Sykkelturen starter med nesten tre hundre høydemeter slak stigning og egner seg derfor mindre for små barn.

Riasten

Faktaboks
 • Riasten rundt
 • Distanse: 40 km
 • Middels krevende tur
Innsjøen Riasten ligger en mil sørvest for Stugudal tettsted, og turen rundt er en morsom utfordring for folk som er vant med terrengsykler, her er både motbakker, kjerrevei og et kort parti med stisykling ved sørenden av Riasten. Rundturen byr ellers på frodig fjellnatur med bjørkeskog, overraskende mye blomster og en rekke småsjøer.

Man sykler seks kilometer fra Stugudal nordover på Fv.705 til man ser skilt vestover til «Ålen». Herfra en lang småseig stigning på Riastenvegen opp til 850 meters høyde ved innsjøen Storøvlingen. Ta første vei til venstre etter å ha passert Riasten, her kommer du inn på en trivelig setervei som gradvis blir av dårligere kvalitet mot Kantistuggu.

Utløpet av Riasten krysses på smal bru, før det blir en kilometer lett og morsom stisykling østover til fylkesveien igjen. Lang slak stigning opp til 920 meters høyde, her er en liten parkeringsplass, stopp og sjekk fjellutsikten! Lang og susende nedkjøring tilbake til utgangspunktet ved Stugusjøen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.