Turene starter fra Mebond (Selbu sentrum), dersom ikke annet er nevnt.

Rundtur om Øverbyda og Mosletta

Faktaboks

Distanse: 14 km
Passer for: Voksne og trafikkvant ungdom, pga fire km langs Rv.705

En lett runde for deg som vil ha en introduksjonstur i Selbus vakre kulturlandskap. Flere ganger får du utsyn til den brede elva Nea som dovent svinger seg nedover mot Selbusjøen.

Ta hovedveien, Rv. 705 vestover fra sentrum. Etter drøye fire kilometer passerer du et veiskilt mot «Lien». To hundre meter etter skiltet tar du til høyre inn på en trivelig grusvei som du følger østover til Moslettbrua. Etter brua en motbakke på fire hundre meter, før det på ny blir lettsyklet på sørsiden av Nea til Hårstadengene og ny bru rett inn til sentrum.

Museumstur ut til Sjøbygda

Faktaboks

Distanse: 30 km t/r
Passer for: De fleste, også familier med barn fra 11-12 år

Radiomuseet i Sjøbygda er noe helt unikt, og appellerer også til dem som ikke har spesiell radiointeresse! Samleren og superentusiasten Jan Erik Steen har her bygget om en låve og fylt den med utrolige 1300 forskjellige radiomodeller fra 1890 fram til 1980.

Sykkelturen vestover ut til Sjøbygda er naturskjønn og går fra på asfalt fra Mebond til Vikvarvet, derfra videre vestover på smal grusvei langs Selbusjøen. Flere fine utsiktpunkter underveis. Regn med ca en times sykling en vei, i rolig tempo.

Foto: Øyvind Wold

På kjerreveier mot Flora

Faktaboks

Distanse: 44 km
Passer for: Familier med sykkelvante barn fra 10-11 år

Har du lyst på en smakebit av ritt-traseen til Pilegrimsrittet, som går 85 km fra Tydal til Selbu? Denne ruta har høstet ros for sin variasjon, naturopplevelse og underholdende sykling.

Den letteste delen av rittet er partiet fra Flora til mål, som preges av den vakre og delvis gresskledte kjerreveien på Neas sørside. Her er det både ville, bratte og øde omgivelser, man sykler nesten en mil uten å passere bosetting. Stedvis sykler man helt nede langs Nea-elva.

Fra Selbu sentrum sykler du sørover, på bru over Nea, og tar østover mot Mosletta og Rolset. Ved Kalvåa bygdetun (verdt en stopp) blir veien bilfri, og får karakter av kjerrevei. Relativt lettsyklet til den lille grenda Flora, hvor du finner kafe om du er sulten.

Du bør ta samme vei tilbake, siden riksveien på andre siden av elva har fartsgrense på 80 og 90 km/t som fartsgrense på dette strekket.

Utsiktstur til Fasesknippen (685 moh)

Faktaboks

Startsted: Tømra, 9 km nord for Mebonden
Distanse: 32 km
Passer for: Trente syklister

Selbu forbindes kanskje ikke mest med fjell, men fra Tømra, helt nord-øst ved Selbusjøen, kan du med sykkel på rundt en times tid komme deg opp på fjellet Fasesknippen på nesten sju hundre meters høyde. Flott utsikt i alle retninger på en klarværsdag.

Fra Tømra tar du vestover langs sjøen mot Selbustrand. Skal du ha glede av denne turen bør du være i brukbar form, for fra Selbustrand går det stort sett bare oppover de neste åtte kilometerne. De siste fire kilometerne går på grusvei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.