Solstad – Jordet – Tanum – Manvik – Anvik – Foldvik

Faktaboks
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Lengde på turen: 24 km
  • P-plasser: Vardeveien 34, Brunlaveien 196, Ved Bakkaneveien 93 og Foldvikveien 94

Brunla ungdomsskole er et greit utgangspunkt for turen. Vi begynner med å sykle Staurumveien i kanten av jordene nordover. Ved barnehagen tar vi til venstre, og sykler over jordene. Etter et stykke kommer vi til Gamle Stavernsveien, som vi følger til golfbanen.

Det er en mulighet å utvide turen ved å sykle rundt golfbanen. Vi andre tar til venstre ved Ullebergveien, og følge den til den store eika. I krysset er det skiltet mot Tanum kirke, der tar vi til venstre. Sykkelvei nr 25 går i samme retning.

Tanum kirke. Foto: Erlend Larsen

Tanum kirke er fra 1200-tallet, og ble opprinnelig innviet til Olav den hellige. Deler av inventaret i kirken er svært gammelt, slik som døpefonten fra 1250-årene og klokkerstolen fra 1591. Kirken har også et utvalg av våpenskjold fra flere familier som hørte til rundt kirken på begynnelsen av 1600-tallet. På motsatt side av veien ligger Tanum Prestegård, som har en historie tilbake til 1763. Etter en dramatisk nødlanding i Brunlanes lørdag den 22. april 1945, ble de to amerikanske flygerne gjemt i tårnet frem til søndag kveld.

Ved kirken tar vi til venstre i retning Stavern. Etter 3-400 meter tar vi til høyre mot Hvatum og Manvik. Vi sykler gjennom noen små skogspartier, og kommer ut på de store, åpne jordene ved Hvatum. Her kan man korte inn turen med åtte kilometer om en sykler en vei ved navn Askeskogen til fylkesvei 301, og deretter følger turtipset tilbake til Brunla ungdomsskole.

En kan også sykle Askeskogen, men ta til høyre i krysset og ende opp ved Tistelåsen. Her tar vi til høyre igjen, og sykler til en slak nedoverbakke hvor det går en vei inn til venstre ved en bondegård. Veien er liten og lett å kjøre forbi, men et skilt som viser til en kunstutstilling gjør krysset enklere å se. Resten av turen følger vi turforslaget, og ender opp med en tur på 23,5 kilometer.

Fra fylkesvei 55 følger vi deler av kyststien mot sjøen. Vi passerer en campingplass, sykler gjennom en skog, og kommer frem der en gressbelagt vei følger skogkanten til venstre. Denne veien skal vi sykle. Turen tar oss forbi noen flotte gårdsbruk, og vi kommer tilbake til fylkesvei 55 (Hummerbakkveien) som vi følger til fylkesvei 301, Helgeroveien.

Etter en liten kilometer på Helgeroveien tar vi til venstre mot Foldvik Familiepark. I parken kan man oppleve dyr, natur og leker – for å nevne noe. Familieparken henvender seg til småbarnsfamiliene.

Det er flere store og flotte gårder i Brunlanes
Foto: Erlend Larsen

Vi sykler gjennom skogen, og kommer til et lite hvitt skilt som peker mot Nestun samfunnshus. Turen går inn her, og opp bakken ved huset. På baksiden av Nestun går lysløypa mot Brunla Ungdomsskole. De første meterne går på litt rufsete underlag, men vi kommer snart ned på grusveien. Hold til høyre, og følg lysløypa over den rette strekningen mot Torsrød.

Kart Brunlanes rundt

Turen er hentet fra Erlend Larsen bok På tur i Vestfold, del 2.

Bøkene På tur i Vestfold 1 og 2 kan bestilles fra E-forlag.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.