Alle sykler trenger jevnlig tilsyn for å fungere optimalt.

Vask sykkelen jevlig Vask sykkelen jevlig

Det er utrolig hvor mye bedre sykkelen fungerer når du har vasket sykkelen og spesielt kjede og girsystem. Finn fram en vaskebøtte, oppvaskbørste og en tannbørste. Høytrykksspyling anbefales ikke – hageslangen fungerer best.

Målet er å få fjernet gammel skitt og grus fra alle bevegelige deler. Med tannbørste og oppvaskbørste kommer du til på de vanskelige stedene.

Tørk av sykkelen og avslutt med å smøre kjedet.

Rens av kjedet Rens av kjedet

Noen ganger må du ta en mer grundig vask av kjedet. Med litt trening greier du å splitte kjedet slik at du kan dyprengjøre det med et avfettingsmiddel.

Alternativt er å benytte en kjedevasker sammen med et avfettingsmiddel. Velg en type som er sitrusbasert og miljøvennlig.

Husk å smøre kjedet etter vask. God kjedeolje finnes i mange typer og konsistenser. De fleste leverandørene har syntetiske olje for sølete forhold og mer vokslignende smøringer for tørre forhold.

Dersom du har splittet kjedet må du kontrollere godt at du har fått festet kjedelåsen korrekt.

Kontroll av bremsene Kontroll av bremsene

Du bør sjekke bremsene før du legger ut på tur. Slitte bremser kan være meget farlig.

Har sykkelen din felgbremser ser du lett om bremseklossene er slitte. DBS har laget en fin instruksjonsvideo:

Dersom du har skivebremser må du normalt ta av hjulet for å sjekke bremseklossene.

Anton Sport har produsert en grei video:

Smøring av wirene Smøring av wirene
Bjørn Myhre Sport AS gir følgende tips:

Girwirene smører du enklest ved å gire ned til det letteste giret. Gir så ned igjen uten å røre pedalarmene. Girwiren blir nå så slakk at den kan løftes ut av wirefestene. Trekk strømpene vekk slik at hele wiren kan smøres med en tynn vannfast grease eller tykk kjedeolje. Sett wire og strømper tilbake i wireholderene mens wiren fremdeles er slakk. Smør bremsewirene på samme måte ved å slakke strammeskruen maksimalt og så bare løfte wiren og strømpa av festet. Det er ikke alle som er enige i det å smøre wirene. Velger du å ikke smøre wiren, er det i hvert fall viktig å tørke bort fuktighet før det hele ruster.

På reise På reise
Har du plass kan det være en god idé å ta meg seg en liten trykksprøyte. Med trykksprøyten kan du få vasket over sykkelen uten tilgang til hageslange etc.

Kombiner dette gjerne med et egnet sykkelvaskprodukt.

«Storvasken» tar du når du kommer hjem.

Krav til sykkelen

Det er påbudt med ringeklokke, reflekser og to separate bremser når du sykler på offentlig vei.

Foto: Trygg Trafikk

Anbefalt litteratur

Chris Sidwells: SYKKEL. Vedlikehold og reparasjon.

Boka er dessverre utsolgt i norsk utgave, men engelsk utgave er tilgjengelig på Amazon.com

One thought on “Vedlikehold av sykkelen

 1. Jeg har følgende forslag:

  Kaldavfetting på spruteflaske er et must for å få bort gammel olje. Denne oljen er full av små steinpartikler som sliter på bevegelige deler. Spray på og la virke noen minutter. Så bruker jeg et børstesett fra Biltema (artikkelnr. 27043, pris 79,90 for tre børster) der den krumme børsten er smart til kjedet og de to andre til tannkrans og gear. Jeg synes dette settet er mer effektivt og enklere å bruke enn kjedevaske-kassettene som jeg har prøvd flere av. Tilslutt spyler jeg med hageslangen og tørker godt før oppsmøring.

  Kjedet smøres med syntetisk teflonolje! Vanlig kjedeolje er seig og klebrig og bidrar bare til at enda flere partikler fester seg til kjedet med større slitasje som resultat. Jeg bruker teflonolje på gear både foran og bak også. Litt tyntflytende smøremiddel på andre bevegelige deler er bra før jeg tørker godt av overskytende smøremidler. Gamle frottéhåndklær er sjefolainen til all tørking!

  Dyprens av kjedet der det taes av og legges i parafin over natten, hører vel fortiden til i og med at kaldavfettingen er så effektiv. Parafin og stålbørste er effektivt mot rust på kjedet, men i dagens bruk-og-kastkultur… Er kjedet blitt rustent, bytter jeg det!

  Er det praktisk mulig, gjør jeg rent etter hver 30. mil på asfalt og hver 15. på grus og sti sånn omtrent.

  Til slutt: Salt på veier og sykkelstier vinterstid er problematisk for alle bevegelige deler under styrehøyde! Jeg har opplevd å måtte klippe kjedet i biter for å få det av på gunn av rust etter noen få timers bruk og så bortsetting uten vedlikehold. Hyppig vask og oppsmøring må til. Hageslangen er vel tatt inn og utevannet stengt på denne årstiden. Bøtte med varmt vann og svamp duger også! Når det har blitt for ille, har jeg tydd til forsiktig bruk av høytrykkspyler med varmt vann på bensinstasjon. Unngå direkte stråle på hjul- og kranklager!

  Motto: Bedre ofte enn av og til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.