En liten smak av Vest-Telemark

Undertegnede har sammen med gode sykkelvenner en «tradisjon» å ta en oval weekend og utforske sykkelmulighetene på et nytt sted. Denne gangen ble turen lagt til Vrådal i Telemark og tre dager var avsatt til sykkelturer.

Vrådal ligger ikke så enkelt til sett med en syklists øyne siden stedet ligger litt inneklemt mellom fjellene. På bilturen fram til Vrådal ble vi litt skremt av bakkene og serpentinersvingene, men heldigvis finnes det sykkelturer som ikke krever for mye av syklisten.

Gjengen samlet før Nisse vatn rundt

Vråvatn rundt

Faktaboks
Dette er en hyggelig tur på ca 45 km. Kun et kort parti på syd-vest siden av vannet er grus, resten er asfalt. Dessverre er det ingen gang-/sykkelstier langs Rv38 og Fv455, men veien er oversiktlig slik at bilistene ser deg. På Fv455 er det betydelig mindre trafikk.

Dette er en lett tur hvor en kun sykler ca 700 høydemeter. Det er ingen bratte bakker.

Kabelferge Fjone-Framness.

Nisser vatn

Faktaboks

Med utgangspunkt Vrådal kan en sykle på Rv41 sydover mot Treungen til krysset ved Sundsodden. Her er det skiltet Ferge Fjone. Fra Vrådal sentrum er det ca 15 km til fergen Fjone-Framness.

Alternativ kan en ta annet transportmiddel til ønsket utgangspunkt.

Vi valgte å kjøre ned til Fjone-Framness og ta turen først ned til Treungen på Rv41.

Vestsiden av Nisser vannet er både sykkelvennlig og meget naturskjønn. Her er det litt mer kupert enn østsiden, men ingen krevende bakker. Om sommeren er ikke noe problem å finne en badeplass.

Igjen en lett tur med kun 255 høydemeter stigning. Hele turen går på asfalt.

Andre aktiviteter

  • Jettegrytene i Nissedal. Jettegrytene ligger ved Eikholm. Ta av ved Haugsjåsund familecamping (Fv41 syd for Treungen) og følg skilting.
  • Z-Museum, Treungen. Et fantastisk museum med mange fine tidsbilder. For en syklist vil sikkert samlingen av sykler vekke interesse. Her kan du se magnesiumsykkelen som Norsk Hydro satte i produksjon. Det viste seg at magnesium ikke var egnet for sykkelproduksjon; samtlige sykler brakk etter 1 år!
  • Søftestad Gruver, Nissedal. Gruvene var en gang Nissedals største arbeidsplass og la grunnlaget for utbyggingen av Treungbanen (1913).
  • Stisykling. Tilrettelagte terrengsykkelstier finner du i området Nissedal-Gautefall. Fra Nissedal kjører du inn via Heimdal eller Onstad
  • Downhill. Vrådal Terrengsykkelpark gir deg det adrenalinkicket du ønsker deg. Ta gondolen til tops og du kan sykle på merkete løyper innover i fjellet eller ta downhilløypa nedover.
  • Cruise med M/S Fram. Fra mai til oktober kan du ta en cruise med veteranbåten «Fram»- «M/S Fram» er den eneste båten igjen fra trafikken på Nisser og Vråvatn. Noen få ganger i sessongen går «M/S Fram» til Treungen. Er du i Vrådal kan du ta med deg sykkelen og sykle tilbake. «M/S Fram» ligger til kai ved Quality Straand Hotel.
SYKKELVENNLIG OVERNATTING

Syklist velkommen

Sykkelvennlige overnattingssteder er spesielt tilrettelagt for syklister. Dette inkluderer blant annet

  • sikker parkering av sykkel
  • gode tørkemuligheter av klær
  • sykkelverktøykasse og lappesaker er tilgjengelig på stedet

Quality Straand Hotel & Resort er tilknyttet «Syklist Velkommen». Hotellet har også sykkelutleie.

Fra Z Museum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.