Oppdal tilbyr også heisbasert utforsykling i alpinanleggene for de som trives best med raske nedkjøringer. For tursykling er veiene inn i de omkringliggende dalene det mest naturlige valget. Flere av disse mulighetene er lette og barnevennlige, men gir samtidig flotte fjellopplevelser.Øyvind

Lette turer

Det mest tilgjengelige ruta går nordøstover fra Oppdal sentrum på grusvei på vestsiden av dalen. Denne går i første omgang mot Stavåa og Dånnålia (11 km), med moderat stigning underveis, og fin utsikt til kulturlandskapet i Oppdal. Fra Dånnålia kan man lage en runde via Grytdalskaret og ned langs Gisna til Gisnåsen. Denne turen går opp i 850 meters høyde, og blir med start og mål i Oppdal på en runde på fem mil. For en lettere tur kan man bare fortsette nordøstover fra Dånnålia, veien går forbi gårdsbruk og gjennom småkupert fjellskog videre helt til Berkåk (36 km en vei).

Fra Lønset, to mil vest for Oppdal langs FV.70, går det en svært lettsyklet asfaltvei innover Storlidalen mot turisthytta Bårdsgården (18 km). Dette er en tur som egner seg bra for sykkelhenger, og trafikken er beskjeden. Her er det badeplasser flere steder langs Ångardsvannet. Utsikt til noen av de mest dramatiske toppene i Trollheimen underveis.

Denne turen kan forlenges inn til Storli og Tovatna (27 km en vei fra Lønset), men får da noen motbakker etter Storli.

Middels krevende

Turen inn til den ubetjente Dindalshytta i Dindalen (22 km en vei) byr mot slutten på flere kilometer med motbakker, men er vel verdt strevet for de som velger denne ruta. Turen går fra Oppdal vestover mot Blokkhus og Ishol, på grusvei langs sørsiden av elva Driva. Lettsyklet til Ishol, men herfra stiger veien nesten fire hundre meter opp til hytta. Her oppe sykler man i åpne og levende setertrakter med diverse dyr på beite. På Uvssæteren, noen få hundre meter lenger vest, er det servering i sommersesongen.

De med terrengsykkel kan velge å fortsette vestover på kjerrevei/blindvei helt inn til Veggasetra ved det vakre Veggavannet (30 km en vei fra Oppdal).

Krevende

For de som vil ha en skikkelig treningstur finnes flere turmuligheter som tar deg helt til fjells.

En kilometer øst for Oppdal sentrum starter de lange motbakkene opp Ålmdalen, som ikke slutter før man er oppe på snaufjellet i tolv hundre meters høyde. Herfra går det lett langs elva Unna før man er nede ved Orkelsjøen, og et naturlig turmål kan være den ubetjente Orkelsjøhytta som ligger her.

Et annet alternativ er å sykle opp den lange Vinstradalen. Vinstradalen er en del av Pilegrimsleden til Trondheim, her går for øvrig også deler av traseen i det lokale sykkelrittet «Sykkelenern».

Dalen begynner sju kilometer sør for Oppdal, heldigvis finnes det veialternativer på vestsiden av Driva på vei til inngangen til Vinstradalen, så man unngår E6 mest mulig. Dalen begynner pent, men blir villere og trangere lenger sør, stedvis går veien som nede i en spektakulær canyon. De verste kneikene finnes oppe ved Ryin. Veien slutter ved Vetlvonlægret, fire kilometer øst for Ryin.

Om ønsker å se enda mer av disse storslåtte fjelltraktene kan man fortsette videre fra Ryin sørover på kjerreveien mot Haugtjønnin. Denne blindveien stiger til 1325 meters høyde og gir herlig utsikt over Dovrefjell.

Avslutt turen med et bad. Foto: Øyvind Wold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.