Ved Mysuseter og Furusjøen kan du bruke en kombinasjon av grusveier, flere stier og fine kjerreveier for å lage din egen rundtur.Øyvind

For det meste er det snakk om korte turer av lett til middels vanskelighetsgrad, med en varighet på en time eller to. Det er snakk om fjellsykling mellom der de fleste veiene ligger mellom ni og tolv hundre meters høyde, så sykkelsesongen er begrenset fra ca midten av juni til midten av oktober.

Vil du prøve en kort topptur med sykkelen, er Ranglarhøi (1123 moh), rett nord for Furusjøen, en overkommelig utfordring, særlig om du starter fra Tjønnbakken. Kjerreveien/stien rundt Ranglarhøi via Ranglartjønna ned til Pungen er en ganske kort tur, men vær klar over at nedkjøringen mot Pungen er til dels ganske steinete.

Her er tre turforslag av varierende vanskelighetsgrad, med Mysuseter eller P-plassen Spranget som utgangspunkt.

Lett

Faktaboks
  • Spranget-Rondvassbu t/r
  • Distanse: 13 km

Ved å starte på Spranget P-plass, fire kilometer nord for Mysuseter, får man en av landets aller fineste og samtidig letteste fjellsykkelturer. Turen starter høyt og har kun slak stigning. Veien flater ut i tolv hundre meters høyde, og man ser den betjente DNT-hytta Rondvassbu på lang avstand. Rondvassbu-turen kan sykles sammen med barn ned i syv-åtte års alder.

Denne turen er såpass kort at man får god tid til å ta små avstikkere til fots. Noen få hundre meter før du er framme på Rondvassbu krysser man Illmannåe. Følger man den på sti østover kommer man snart til idylliske Fremre Illmanntjønn, med flere fine steder å raste.

Starter du turen nede på Mysuseter blir turen totalt på 22 km.

Noe krevende

Faktaboks
  • Småteknisk rundtur via Pungdalen, Vassmillom,Vålåsjøen, Blomseterdalen og Smuksjøen
  • Distanse: 25 km

Her er en variert runde med flere morsomme tekniske utfordringer. Flere kilometer på sti til tross, har du litt erfaring fra stisykling vil stort sett hele denne turen kunne sykles.

Følg grusveien østover mot Furusjøen og Vålåsjøsetrin, etter fem kilometer tar du til venstre i kryss, skiltet ”Rondablikk” og ”Elgsvika”. Du kommer etter hvert ut på en myrete odde med navnet Vassmillom. Etter å ha kommet inn på et nytt veisystem på sørsiden av Vålåsjøen skal du navigere vestover på grusveier og kjerreveier mot Rondgard og Grønbakkan. Videre på kupert grusvei gjennom skogen forbi Hesstjønne og Blomsætrin mot Kringsetrin.

Fra Kringsetrin og i stigningen østover kommer turens høydepunkt på en kjerrevei som snart går over i sti. Raske og fine partier veksler med mer steinete og krøkkete strekk. På brygge(!) over den idylliske Smuksjøen, før du etter enda et par kilometer sti treffer gressletter og grusvei nede ved Vålåsjøsetrin. Grusvei opp Pungdalen tilbake til startpunktet.

Krevende

Faktaboks
  • Mysuseter-Pungdalen-Vassmillom-Frydalen-Sulseter-Skårålia-Tjønnsetrin-Stølan-Vassmillom-Pungdalen
  • Distanse: ca 78 km

En lang herlig fjelltur som tar deg forbi Furusjøen rundt Tjørnseterfjellet og Gråhøa og tilbake. Underveis får du oppleve åpent fjellterreng, diverse setergrender og utsikt både mot både Rondane og Jotunheimen.

Rundturen er delvis sammenfallende med ritt-traseen «Furusjøen rundt» (furusjoenrundt.no) som arrangeres av Kvam idrettslag. Her det både lange stigninger og flere partier på kjerrevei/sti, så turen egner seg best for trente personer.

Turen begynner på småkupert grusvei sørøstover fra Mysuseter en halvmil, før du tar til venstre inn på den trivelige kjerreveien ved Elgsvika og Vassmillom. Videre på vestsiden av fjellet Varden ned til Måsåplassen, herfra østøver mot Frydalen. Følg den vakre Peer Gynt Seterveg østover langs Fryaelva nedover Frydalen. Et raskt og svært lettsyklet parti.

Deretter går turen over åsen til Fiskdalen med fine setervoller, før man får en seig stigning opp over Bølaug varde i nesten tolv hundre meters høyde. Ta gjerne en kort avstikker til fots til toppen Krøkla for å få enda bedre utsikt.

Nedkjøring til Midstulen, herfra går det nordover til Gravdalen, vider tre kilometer på sti til Tjønnsætrin. Grusvei nordover mot Måsåplassen og Vassmillom, så retur samme vei som du kom, via Pungdalen.

Serveringsmuligheter på Rondablikk hotell, rett øst for Varden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.