Fra Nes og Stange Vestbygd kan syklisten beundre utsikten over Mjøsa fra idylliske bygdeveier og grusveier. Med båtene «Skibladner» eller «Besta» kan du få lengre rekkevidde ved å frakte sykkelen et stykke fra Hamar og så sykle tilbake igjen.

Østover langs Svartelva kan syklistene finne et stort antall småveier i retning Løten og Romedal. I nordøst er det store åser i retning Vang, Gåsbu og Åstdalen. Her finnes det unike overnattings-muligheter i tre-topp-hytter oppe i trærne. Opp i Åstdalen kommet du innpå traseen til Birkebeinerrittet og kan om ønskelig fortsette på raske grusveier helt til Sjusjøen (85 km).

Mot nord går det en særdeles fint beliggende sykkelvei langs Mjøsa mot Furnes, Brumunddal og videre vestover ut på den store Nes-halvøya. Her er diverse severdigheter og steder å besøke for en tursyklist, inkludert gårdsutsalg og gårdsovernattinger i flotte historiske omgivelser.

Hamar-regionen reiseliv gir ut flere fine sykkelkart, med inntegnede ruter i Hamar, Stange, Løten og Nes, aktuell nettside: hamarregionen.no. Andre gode kart er «Mjøstråkk» (Hedmark fylkeskommune), og turkart «Mjøsa og Randsfjorden» (Nordeca), begge i målestokk 1:100 000.

Kort barnevennlig tur

Faktaboks
  • Hamar–Domkirkeodden–Jessnes t/r
  • Distanse: 15 km
  • Vanskelighetsgrad: svært lett
Kort, lett og barnevennlig tur som følger nordover langs Mjøsa. En vennlig introduksjon til Hamars nærmeste omgivelser og attraksjoner. Flere fine badeplasser underveis, andre naturlige steder å stoppe på turen er Domkirkeodden eller den korte avstikkeren til norsk Jernbanemuseum.

Sesongåpen kafe på Fiskehytta ved Jessnes-stranda.

Hedmarkstunet. Foto: Morten I Kerr

Stange Vestbygd

Faktaboks
  • Hamar – Sandvika – Stange krk. – Såstad – Stange – Bekkelaget – Hamar
  • Distanse: 32 km
  • Vanskelighetsgrad: lett
Her en tur på drøye tre mil, gjennom et bølgende sammenhengende kulturlandskap. Her passerer du blant annet praktgårder, golfbane, ridesenter og friområder. Fine steder å stoppe er pub og serveringssted (og skøytemuseum!) på Fjetre gård, Stange middelalder-kirke, eller badestrendene ved Sandvika.

En kilometer nord for Fjetre er det en kort avstikker til et fint friområde ved Mjøsa, med turstier, badeplass, lekeapparater etc. En annen avstikker som er verdt å ta er en kilometer nord for Stange kirke, her går en sidevei ned til Gillundstranda (to km en vei).

Nes og Helgøya

Faktaboks
  • Tingnes – Helgøya rundt – Stavsjø – Brumunddal – Hamar
  • Distanse: 50 km
  • Vanskelighetsgrad: lett til middels krevende
Ute blant storgårdene på fredelige Nes og Helgøya er det godt å være syklist. Veien går til dels ganske høyt, utsikten er tilsvarende god. Prøysenhuset, gårdsovernatting, salg av lokale matvarer, kunsthåndverk-utsalg og små spisesteder gir opplevelser på turen. Spisestedene Skafferiet og Tingnes spiseri ligger langs den foreslåtte sykkelruta. Traseen har flere motbakker, men er helt overkommelig for folk i vanlig fysisk form.

Om du skulle startet i Hamar ville sykkelturen blitt ganske lang, men både Skibladner og sykkelbåten ”Besta” tar med sykler fra Hamar ut til Nes/Helgøya. Besta er på tur hver lørdag i perioden ultimo juni – medio august, den starter fra Hamar kl. 11.

Rundtur i kulturlandskapet

Faktaboks
  • Hamar-Svartelva-Ottestad-Sakslund-Hamar
  • Distanse: 22 km
  • Vanskelighetsgrad: Lett til middels
  • Anbefalt sykkeltype: hybridsykkel eller terrengsykkel, støtdemper ikke nødvendig
  • Turen passer for de fleste tursyklister også de i helt moderat form
  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/18458843
Sør for Hamar, mot Ottestad og Stange, finnes noe av det fineste kulturlandskapet i Norge. Et stort nettverk av små og lite trafikkerte bygdeveier og såkalte gutuer, gjør området særlig attraktivt for sykling.

Denne foreslåtte turen er bare en liten smakebit på det som finnes. I området finnes både store praktgårder, gamle kirker, utsalg for lokale gårdsprodukter, og raste- badeplasser nede ved Mjøsa. En rekke fine utsyn på turen.

Landskapet her er rimelig lettkupert, og kan passe for de fleste syklister, inkludert barn fra 11-12 års alder. Den mest krevende bakken på denne turen er stigningen fra Svartelva i retning Ottestad kirke, der man stiger drøye hundre høydemeter på to og en halv kilometer.

Deler av ruta faller sammen med nasjonal sykkelrute nummer 7, «Mjøstråkk», en skiltet rute rundt hele Mjøsa, omtrent 25 mil lang.

Hedmarksvidda

Faktaboks
  • Hamar-Nordhue-Målia-Hamar
  • Distanse: 84 km
  • Vanskelighetsgrad: noe krevende
  • Anbefalt sykkeltype: terrengsykkel med støtdemper
  • Turen passer for treningssyklister eller tursyklister i normalt bra form
  • GPS spor: http://www.lommekjent.no/routes/1774179
Hamar kan være et utgangspunkt også for fjellturer, nemlig grusveier og stier på den store og fredelige Hedmarksvidda. Her går det diverse grusveier i fjellskogen mellom fem hundre og sju hundre meters høyde. Innimellom kommer man også over tregrensa.

En del av veiene på Hedmarksvidda er blindveier, som bidrar til at de generelt er lite brukt, både av bilister og syklister. Denne rundturen har to ganske seige motbakker, men også mye lett og rask sykling. God utsikt fra Nordhue-toppen (767 moh.), som er blant de høyeste på Hedmarksvidda.

Terrengsyklister ville finne et par morsomme stipartier over Målifjellet (fin utsikt mot nord og vest) og over myrene ved Målikjølen. I utgangspunktet ganske lett stisykling på Målikjølen, med flatt terreng eller slak nedoverbakke. Men selv om det er en del klopper her, kan det kan godt tenkes at du kan bli litt våt på beina om du bare bruker sykkelsko.

Ta gjerne en avstikker på en drøy kilometer, fra Storholtet ned til Øksna-elva for å gå litt på stien østover og nedover for å se den ville canyonen som finnes her, kjent som Korpreiret.

Turen avsluttes med lange nedoverbakker fra Gåsbu ned mot Ingeberg og Hamar.

Domkirkeruinene. Foto: Morten I Kerr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.