Fra Geilo sentrum, beliggende på 800 meters høyde, har man et utgangspunkt for en rekke fine fjellsykkelturer.

Vanskelighetsgraden varierer fra svært enkle turer som Ustedalsfjorden rundt, opp til krevende stisykling, som for eksempel fra Ustetind ned til Ustevatnet. Et kvarters kjøring vestover fra Geilo har du også tilgang på Norges desidert mest kjente sykkeltur; Rallarveien langs Bergensbanen.

Geilo er ikke bare en av fjelldestinasjonene med det største servicetilbudet, men også blant de første vintersport-stedene i landet som begynte å tilrettelegge for syklister i sommersesongen.

I dag finner man blant annet 12 merkede og skiltede sykkelturer, eget sykkelkart, egen sykkelbrosjyre, heisbasert utforsykling i Geilolia sommerpark, og sykkelutleie på Sport1-butikken. Vil du prøve deg i konkurranse, kan du delta i Skarverittet i september, der distansen er henholdsvis 45 og 60 kilometer i trimklassen/konkurranseklassen. Du kan også prøve deg i 24 timers-løpet «geilo24», der lag konkurrerer om å sykle flest ganger rundt Ustedalsfjorden i løpet av 24 timer.

Her er en oversikt over noen av de mest aktuelle sykkelrutene.

Ustedalsfjorden rundt

Faktaboks
 • Distanse: 11 km
 • Lett sykkeltur
En fin introduksjon til Geilos nærmiljø, enklere enn dette blir det knapt. Ustedalsfjorden er lett tilgjengelig rett nedenfor Geilo sentrum, turveien rundt vannet er bilfri og nesten uten motbakker. Her kan man ha med en fem eller seks-åring på egen sykkel, eller med barn i sykkeltralle. Den tilrettelagte rasteplassen «Geilo beach» på nordsiden av fjorden er et attraktivt sted å stoppe på fine sommerdager.

Budalsvannet – Vestreim fjellstue

Faktaboks
 • Distanse: 8 km t/r
 • Lett sykkeltur
En tur som innebærer mye stigning om du starter nede i Geilo sentrum. Men kjører du bil opp til Budalsvannet og starter syklingen der, blir turen inn til Vestreim turisthytte litt lenger vest, både lett og kort. Et argument for å få med familien på akkurat denne turen er serveringen, som er åpen om sommeren. Man kommer relativt nærme østsiden på det massive Hallingskarvet, som alene er en grunn til å sykle i disse traktene.

Hyrnekuven og Rambergvannet rundt

Faktaboks
 • Distanse: 18 km
 • Lett sykkeltur
En lettkupert innsjø-tur som passer for de som vil se omgivelsene litt utenfor det sentrale og mest kjente turist-Geilo. Parker like ved krysset Fv.40/Fv.120, ved østenden av Holmevannet, 15 kilometer sørøst for Geilo.

Flere fine utsyn, eldre bebyggelse og nærkontakt med vannene, gjør denne turen attraktiv. Litt biltrafikk på nordsiden av vannene, men på grusveien på sørsiden vil du sannsynligvis ikke møte noen. Kan sykles av barn fra 9-10 års alder.

Hallingdalsruta

Faktaboks
 • Geilo-Nesbyen
 • Distanse 77 km
 • Skiltet rute
 • Middels krevende sykkeltur
For syklister er det kjekt å vite at man kan sykle nedover Hallingdalen og likevel unnslippe nesten all biltrafikk. Den merkede Hallingdalsruta østover til Nesbyen går for det meste på småkupert grusvei på sørsiden av Hallingdalselva og Strandafjorden.

Underveis passerer du Ål og Gol sentrum og har anledning til å stoppe for å besøke for eksempel badeland, Gol stavkirke, sykkelverksted og matbutikker.

Geilo-Havsdalen-Prestholtseter

Faktaboks
 • Distanse: 24 km t/r
 • Krevende sykkeltur
En kort, men noe krevende tur, opp til foten av Hallingskarvet. Etter to kilometer lett sykling til begynnelsen av Havsdalen, går det jevnt og ganske bratt oppover, seks-sju kilometer, før det etter hvert flatere ut. Lett de siste kilometerne, i åpent og flott fjellterreng med lange siktlinjer.

Prestholtseter har servering om sommeren. Seteren er også et bra utgangspunkt for vandringer i fjellet. For viderekomne syklister må det nevnes at det fra seteren finnes tre forskjellige muligheter for stisykling ned til dalbunnen og Fv.7. De to vestligste stiene ender ved Ustaoset, den østlige ved Tuftelia, rett vest for Geilo.

Geilo-Kikut-Tuva turisthytte

Faktaboks
 • Distanse  55 km t/r
 • Krevende sykkeltur
En småtøff tur som tar deg opp to lange stigninger og helt inn på Hardangervidda. Belønning får du med kjempeutsikt over vidda og Hallingskarvet i nord. De siste sju-åtte kilometerne inn til hytta går i lettsyklet åpent fjellandskap i rundt tolvhundre meters høyde. Servering/overnattingsmulighet på DNT-hytta Tuva.

Turen kan gjøres ekstra luftig ved å ta en avstikker på kjerrevei opp til Ustetind, på 1376 meters høyde. Avstikkeren er på drøye to kilometer en vei, og innebærer drøye hundre ekstra høydemeter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.