Langs Østfoldkysten finner du trivelige små tettsteder, diverse friområder med flotte badeplasser og til dels store strekk med svaberg. Øyvind

Sør i fylket kan du sykle på oppdagelsestur ut på sideveiene som finnes på Hvalerøyene Vesterøy, Spjærøy, Asmalaøy og Kirkøy. Et veldig bra sted å starte med å gjøre seg kjent i Østfold er å prøve noen sykkelturer ut fra Fredrikstad, drøye en times tog- eller biltur fra Oslo.

Rundt denne byen finnes en rekke småveier som er en fryd å sykle på, enten du vil mot skjærgården i sør, langs kysten til Moss i nord eller til Sarpsborg og Skjeberg i øst. Terrenget er uten de store motbakkene, men helt flatt er det ikke, noe du vil merke om du for eksempel har en bagasje- eller barnehenger bak sykkelen.

Aktuelt nettsted: Fredrikstad og Hvaler (Visitoslofjord)

Her er ideer til flere lette og fine turer, utgangspunktet er jernbane-stasjonen.

Glommastien til Sarpsborg t/r

Faktaboks
  • Fredrikstad-Sarpsborg-Fredrikstad
  • Distanse: 30 km
  • En familievennlig og svær lett sykkeltur

Glommastien er en gang- og sykkelsti mellom Fredrikstad og Sarpsborg som går på begge sider av Glomma. Glommastien er merket med små pæler. Langs stien finnes eldre trehusbebyggelse og verneverdig kulturlandskap med mange minner fra tidligere sagbruks-og tegelverksindustri. Den beste måten å krysse Glomma i Fredrikstad er med ferge over Gamlebyen.

I Sarpsborg kan du krysse på to steder: Over Sandesunsbroa eller ved Sarpsfossen ved Hafslund.

Torsnesrunden

Faktaboks
  • Fredrikstad-Dal-Glosli-Torsnes-Humlekjær-Glosli-Dal-Fredrikstad
  • Distanse: ca 30 km

Denne rundturen i Torsnes går på forbausendene fredelige veier når en tenker på hvor kort avstand man er fra fylkets største by. Turen tar omtrent to timer å sykle i turtempo. Underveis kan man gjerne ta en avstikker fra Humlekjær ut til trivelige Bevø camping (en km) med strender og svaberg.

Turen går i vekslende omgivelser mellom skogholt, gårder, alleer og små grender.

For å slippe å sykle på smalt fortau på den tungt trafikkerte Fredrikstad-brua i begynnelsen på turen kan du heller ta den korte fergeturen (to minutter) over til Gamlebyen, og derfra Torsnesveien østover.

SykkelStien.info har en «teknisk tur» på Torsnes.

Onsøyrunden

Faktaboks
  • Fredrikstad-Gressvik-Slevik-Vikene-Utne-Torp-Solbrekke-Dale-Kjerringvik-Fredrikstad
  • Distanse: 35 km

En naturlig rundtur om man skal se seg om vest for Fredrikstad. Noe trafikk må påregnes, turen egner seg best for voksne syklister.

Skiltet, og delvis separat sykkelvei de første kilometerne ut av byen og langs Rv.117 mot Slevik. Trivelig sykling gjennom eldre bebyggelse og marinaer på Gressvik, ved Vikene sykler du helt nede ved sjøen. Lite trafikkert strekk gjennom kulturlandskap mellom Torp og Dale. Ta gjerne en avstikker etter Slevik ut til friområdet Mærrapanna, her er det strender og flotte svaberg.

Skjærgårdstur til Vesterøy

Faktaboks
  • Fredrikstad-Kråkerøy-Kjøkøya-Ødegård-Hauge-Papperhavn, t/r
  • Distanse: 40 km

Hvaler-øyene er absolutt verdt et besøk, og er tilgjengelige på en dagstur med sykkel fra Fredrikstad. Det er mange sideveier, stort sett blindveier, å utforske på øyene, mange av dem tar deg til idylliske havner og friområder.

Rv.108 sørover øyene har en del trafikk, men som myk trafikant har du fortau eller separat sykkelvei deler av veien. Vår foreslåtte tur av fra Rv.108 ved Øgården på Vesterøy, og du kan i ro og fred følge den svingete landeveien seks kilometer vestover til Papperhavn. Vil du gjøre turen litt lenger, ta med deg avstikkerne til Utgård og Bukta når du først er på disse kanter.

Konditoriet i Hauge er verdt et besøk, ellers restaurant og matbutikk ved Øgården.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.