Sykkelturer ut fra Ålen i Sør-Trøndelag

Holtålen ligger i Gauldalen, mellom Røros og Støren. Herfra kan en sykle på svært lite trafikkerte veier inn i frodige bjørkedaler, til gamle setergrender, flotte fiskevann, eller opp til nedlagte gruvesamfunn på snaufjellet. Flere steder har man storslagent utsyn til de spisse toppene i Sylane ved svenskegrensa, noen få mil lenger øst.

Dette er trakter beskrevet og fotografert gjennom en årrekke av den kjente naturfotografen Jon Østeng Hov. Sykler du rundt om i Ålen er det lett å få øye på reinsdyr, noen ganger i flokker på flere hundre. Det er lite med serveringssteder som aktuelle turmål, til gjengjeld har de lokale fjellstyrene åtte åpne fjellbuer som kan benyttes, flere av disse er aktuelle å sykle til.

Tre av turene her er beskrevet ut fra Ålen sentrum, som er servicesenteret i kommunen, og har togstasjon like i nærheten.

Nærmeste sport/sykkelforretning/verksted er i Røros, tre mil sør for Ålen.

Fra sentrum blir det nødvendigvis en del motbakker oppover dalsiden mot fjellet, så biltransport de første tre til fem kilometerne vil gjøre turene markant lettere.

Aktuelle Kart

 • «Statsalmenningene i Holtålen kommune», 1:100 000, utgitt av Holtålen kommune
 • Haltdalen 1:50 000, blad nr 10086, Norges-serien, Nordeca

Øyungen

Faktaboks
 • Ålen-Vårhus-Båttjønndalen-Bakåsvollen-Øyungen
 • Distanse: 32 km t/r
 • Lett tur
En tur på blindvei, til den vakre innsjøen Øyungen, sørvest for Ålen. Turen har ganske bratte stigninger ved Skåkåsen og Vårhuslia, bortsett fra det er den rimelig lettsyklet.

Etter hvert kommer du opp i drøye åtte hundre og femti meters høyde, og passerer en tilrettelagt fiskeplass ved innsjøen Langen.

Ved Vårhusvollen deler veien seg, og om du vil helt ned til Øyungen sykler du til venstre mot Kvamvollen eller Storvollen.

Webkamera i Hessdalen, ca fem kilometer sør for Øyungen.

Killingdalen gruve

Faktaboks
 • Ålen-Grønli-Storvollen-Graftås-Killingdalen gruve
 • Distanse: 30 km t/r
 • Lett tur
Denne turen går opp til de gamle gruvene i Killingdalen, på nesten ni hundre meters høyde, her oppe finner man flere kulturminner og gamle bygninger fra gruvetiden. Stigningene er jevnere og dermed lettere, enn på turen til Øyungen.

Ved Killingdalen gruve er det boret en sjakt som er fjorten hundre meter dyp, med andre ord strekker denne fjellgruvesjakten seg ned til omtrent fem hundre meter under havet overflate!

Det var drift her fra 1674 til 1986. Fra Killingdalen gruve er det kun et par kilometer å gå til fjellet Litjskarven, 1125 moh, med fin utsikt.

Killingdalen gruve. Foto: Øyvind Wold

Kjøli gruve

Faktaboks
 • Ålen-Reitan stasjon-Kjøli gruve
 • Distanse: 50 km t/r
 • Middels lett tur
Turen til den nedlagte svovelkisgruven ved Kjølivannet, er en fin treningstur for terrengsyklister. Veien tar deg opp på fjellet til tusen meters høyde, med god utsikt over fjellene i sør og øst. Ved Kjølivannet finner du også en av fjellstyrets åpne hytter, som kan være god å ha i tilfelle det skulle komme en regnskur.

Jevn stigning fra Ålen opp til Reitan stasjon, herfra lettere stigning en drøy mil østover på Riastenvegen. Ved Jensåsvollen tar du av nordover på småbratt og steinete kjerrevei. Det er en klar fordel å ha lette gir og brede dekk når du skal opp denne bakken.

Bringen

Faktaboks
 • Gåregrenda-Klasaune-Movollen-Gårvollan-Bringen
 • Distanse: 35 km t/r
 • Krevende tur
Om du søker noe utenom det vanlige, kan du prøve deg på fjellet Bringen, helt nordøst i Holtålen kommune.

Turen starter ved Gåre-grenda ved Fv.30, tre kilometer nordvest for Haltdalen kirke. Du blir fort varm med tre hundre høydemeter på kort tid opp til Kyråsen og Bredtjønna. Så kommer flere kilometer der du kan hente deg inn igjen fra Bredsjøen nordover langs Nålsjøbekken mot Nålsjøen, her er det lite stigning.

Ved Gårdvollan starter den virkelige kraftprøven, her stiger veien nesten fire hundre høydemeter på fire kilometer. Enten du sykler, eller må trille til toppen på 1041 moh, får du en kjempeutsikt i alle retninger, med Reinsfjell i vest, Roltdalen nasjonalpark i nord og Sylan i vest.

Reinfare – velkommen til villmarka. Foto: Øyvind Wold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.