Tre turer fra Örebro

Flere fine sykkelturer i omegnen kan Örebro skilte med, alle godt merket og tilrettelagt. Vakker natur, særlig langs Hjälmaren gir fine opplevelser. Ingen dramatikk, men desto mer «mysigt»!

Örebro kommune sine hjemmesider er meget bra mht sykling. Tre godt tilrettelagte sykkelturer figurerer på kommunens hjemmeside. Her har andre lokalsamfunn mye å lære av opplegg for oss som liker opplevelser på sykkel både når det gjelder Internett – presentasjon og merking av løypene!

Tur 1: Hemfjärden runt.

Turen er ca 40 km lang og starter fra Slussen i Örebro. Se http://www.orebro.se/7751.html for fullstendig turbeskrivelse og kart.  PDF – kart og turbeskrivelse laster du ned, skriver ut og tar med på sykkelen!

Dette er den fineste turen naturmessig etter vår mening. Mye av den går i våtmarksområdene langs Hjälmaren med et svært rikt fugleliv, bademuligheter og flotte rasteplasser. Drøyt fire mil nesten flatt!

Stopp for lunsj på Korpen kafè med derpå følgende sykkelferge over sundet! Bad rett etter broen!

Tur 2: Tysslingerundan.

Turbeskrivelse fra Örebro kommune: http://www.orebro.se/7749.html for fullstendig turbeskrivelse og kart. Distanse: 32 km.

Rikt fugleliv; innsjøen er noen dager i slutten av mars hvert år rasteplass for 4-6000 sangsvaner på vei nordover. Da ankommer også fuglekikkere fra hele Europa. Kafèen Svanen (!) i Rånnesta er liten, har gode smørbrød og en enorm parkeringsplass for alle turistbussene som kommer med «fuglofile» til svanetrekket hvert år. Snakker om kort sesong!

Det meste av turen går langs dyrket mark. Artig strekk på trasèen til den nedlagte toglinjen Svartå-banan (ikke Bendit!). Nesten en hel mil med asfalt fullstendig rett og paddeflatt (sats på medvind begge veier, start tidlig!). Vakkert parti langs Svartån, elven gjennom byen, ved turens start og slutt.

Tur 3: Lången runt

Kart og beskrivelse på http://www.orebro.se/7750.html. Turen er 27 km lang. OBS! Den såkalte Kyrkspången over innsjøen var ikke der sommeren 2011. Men det er jo ikke lange turen rundt. Nesten flatt, en del skog, noe dyrket mark og litt hyggelig forstadsbebyggelse. En litt anonym tur hvis en ikke leser seg opp på forhånd.

Fin badetur! Avslutt gjerne med lunsjbuffet på Svampen!                          

Se også http://www.orebro.se/2079.html

Hemfjärden rundt går gjennom vårmarksområder.
Hemfjärden rundt går gjennom vårmarksområder.Foto: Ole Jakob Håkonsen

Hemfjärden rundt går gjennom vårmarksområder.
Sykkelferjen på Hemfjärden rundt.
Tysslingen.
Tysslingerrunden.
Svanen Café.
Svartån.