Stugudal i Tydal

Sykkelturer ut fra Stugudal i Tydal

Fjellkommunen Tydal kommune i Sør-Trøndelag ligger helt på grensa til Sverige. Her finner du de spisse toppene i fjellmassivet Sylane og Nea-elva som renner gjennom et stedvis dramatisk, trangt og vilt landskap. Fylkesvei 705 går gjennom Tydal på vei fra Røros ned til Selbu og Stjørdal. Det er få bosatte i Stugudal og derfor generelt svært liten biltrafikk på sideveiene til Fv.705.

Tettstedet Stugudal, på 600 meters høyde, er et godt utgangspunkt for sykkelturer i Tydal. Herfra kan man få flere korte familievennlige turer på nesten bilfrie veier, man kan komme seg inn til trivelige serveringssteder ved foten av Sylane, eller prøve seg på deler av traseen på det svært populære Pilegrimsrittet (86 km), som følger diverse sideveier nedover Nea-dalen mot Selbu.

Sentrum i Stugudal er veldig kompakt, med matbutikk, turistinformasjon, campingplass og hotell innenfor en radius på få hundre meter.

Kryssing av Storelva ved sørenden av Riasten. Foto: Øyvind Wold

Sesong

Veiene her ligger såpass høyt at sykkelsesongen ikke begynner før i begynnelsen av juni. Sesongen varer gjerne til begynnelsen av oktober. Her kan du sjekke om det er snøfritt: http://www.vaektarstua.no.

Aktuelle kart

  • Kartblad nr. 101, Aursunden, 1:50 000, statkart.no
  • Turkart Sylan 1:100 000 dekker hele området.

Aktuelle nettsider

På sylan.no kan du finne nyheter og lese mer om andre aktiviteter i Stugudal, for eksempel fiske og organiserte rideturer, og du kan finne detaljer og flere sykkelturforslag i en egen sykkelbrosjyre.

Nedalshytta: http://ut.no/hytte/nedalshytta

Pilegrimsrittet: www.pilegrimsrittet.no

Her er forslag til fire sykkelturer ut fra Stugudal.

LETT

Stugusjøen rundt, 15 km

En trivelig introduksjonstur til Stugudalen, som går på den trafikkerte og asfalterte østsiden og på grusvei den nesten bilfrie vestsiden. Underveis passerer du blant annet Stugudal kirke, den lange fine badestranda ved Rotodden, og de landskjente ridesentrene for islandshest, Patrusli og Dyrhaug.

Siden halve turen går langs Fv.705, er den mindre egnet for barn under 12 år.

LETT TIL MIDDELS

Bønsvollen – Vessingtjønna – Nesjødammen  t/r 15 km

Tydal er en stor kraftkommune, og om du vil se hvorfor, kan du sykle fra fylkesveien opp til Nesjødammen og se på den enorme oppdemte Essandsjøen/Nesjøen. Damanlegget ble laget 1971 og førte til at de to sjøene ble til en sammenhengende sjø med et areal på hele 65 kvadratkilometer. Turen starter ved Mosjøen, tre kilometer nord for Stugusjøen, rett ved Tydal skisenter. Turen starter med en litt seig bakke som stiger 160 høydemeter og tar deg  over tregrensa.

Sykling ved Skardsfjella.Foto Mattias Jansson. www.sylan.no

MIDDELS KREVENDE

Stugudal – Nedalshytta t/r, 30 km

Kanskje den fineste turen du kan gjøre i Tydal, her sykler du rett inn i fjellet med kjempeutsikt over Nesjøen og toppene i Sylane, som strekker seg over 1700 meter. Nedalshytta (780 moh.) er et naturlig mål for turen, her kan du både få servering og overnatting fra St. Hans til midten av september.

Framme ved hytta er det bare en kort spasertur opp til den nærmeste toppen Neklumpen, på 1014 meters høyde, om du vil ha enda bedre utsikt.

Sykkelturen starter med nesten tre hundre høydemeter slak stigning og egner seg derfor mindre for små barn.

Riasten rundt, 40 km

Innsjøen Riasten ligger en mil sørvest for Stugudal tettsted, og turen rundt er en morsom utfordring for folk som er vant med terrengsykler, her er både motbakker, kjerrevei og et kort parti med stisykling ved sørenden av Riasten. Rundturen byr ellers på frodig fjellnatur med bjørkeskog, overraskende mye blomster og en rekke småsjøer.

Man sykler seks kilometer fra Stugudal nordover på Fv.705 til man ser skilt vestover til «Ålen». Herfra en lang småseig stigning på Riastenvegen opp til 850 meters høyde ved innsjøen Storøvlingen. Ta første vei til venstre etter å ha passert Riasten, her kommer du inn på en trivelig setervei som gradvis blir av dårligere kvalitet mot Kantistuggu.

Utløpet av Riasten krysses på smal bru, før det blir en kilometer lett og morsom stisykling østover til fylkesveien igjen. Lang slak stigning opp til 920 meters høyde, her er en liten parkeringsplass, stopp og sjekk fjellutsikten! Lang og susende nedkjøring tilbake til utgangspunktet ved Stugusjøen.

Stisykling pa Pilegrimsleden. Foto Mattias Jansson. www.sylan.no


Skrevet av Øyvind Wold, forfatter av turbøkene «På sykkel i Oslo» og «På sykkel i fjellet», Cappelendamm forlag.